maandag 9 april 2018

"Ketters van de Kemmelberg"

Met vaart geschreven, zo ook uitgelezen: de historische jeugdroman van kameraad Koen D'haene. Fijne leeservaring was dat. Ketters van de Kemmelberg speelt in de zestiende eeuw, maar resoneert tot vandaag. Wat de pers er tot nu over schreef, kan ik alleen maar onderschrijven. Een aanrader voor jongeren vanaf een jaar of vijftien (doelgroep waar ik mezelf ook toe reken).

  • "Los van de historische context kan Ketters van de Kemmelberg worden gelezen als een parabel over de vernietigende impact waartoe godsdienstfanatisme kan leiden. Als Jan Camerlynck het heeft over de ‘Geuzenstaat’ die in oprichting is in Engeland met als doel voor ogen de definitieve overwinning, is de vergelijking met het Isis-kalifaat niet veraf. Hoe jonge mensen – hier in de roman vooral dan de figuur van Gilles, de vriend van Walram – zich laten meesleuren door de retoriek van predikers, doet denken aan het proces van radicalisering waarin een aantal van hen terechtkomt. Koen D’haene betoogt niet, maar suggereert. Het is aan de lezer die betekenislijnen te lezen en te interpreteren.” (Jooris van Hulle op Mappa Libri)
  • "Het straffe is dat D'haene deze boodschap in zijn jeugdboek helemaal niet expliciteert, maar suggereert. Door de ogen van Walram komt alles ook heel realistisch over. Tegelijkertijd blijft het verhaalritme hoog en hanteert D'haene een soepele stijl. Toch zouden we dit jeugdboek vooral aan iets oudere jongeren aanraden, die al een beetje achtergrondkennis hebben over de tijdsperiode en ook in staat zijn om parallellen met het heden te trekken. Voor hen zal dit boek zowel uitdagend als interessant zijn.” (Sarah Verhasselt op Cutting Edge)

Geen opmerkingen: